dinsdag 27 oktober 2015

Muziekwinkels van voor de oorlog in Leuven.

In Leuven heb ik een viertal muziekwinkels gekend in de jaren 60. Je had vooraan de platenwinkel van Meunier, naast de Technische School. Die verkocht ook muziekinstrumenten en partituren, naast platen. En zoon Ivan ging met mij naar de muziekschool.

 Bijna aan het station, nog voor de Van den Tympelstraat had je Cirac, die daar al gevestigd was van in de jaren 30. Later had je aan de rechterkant de muziekwinkel van orkestleider Dolf Pelgrims.
Maar de winkel die ik bijna helemaal vergeten was, was de winkel van ene Maurice Michiels, die zijn zaak had in nummer 167, nog voorbij café Jezuskes Boom.
Ik ben er als kind nochtans dikwijls gepasseerd in de jaren 50 en keek vol bewondering naar de partituren, die daar voor het raam hingen. Hij verkocht ook muziekinstrumenten, maar tot voor een paar maanden heb ik niet geweten wie die Maurice Michiels eigenlijk was.
Maurice Michiels moet een virtuoos accordeonspeler en ook componist geweest zijn (ik schrijf "geweest zijn", maar  hoop natuurlijk dat hij nog in leven is.)

Ik herinner mij nog een dame, die daar de klanten ontving. Ik heb er een paar partituren gekocht en ooit een gitaar laten  repareren (eind jaren 50 ; begin jaren 60).
Tot voor een paar weken vroeg ik mij af of dit hetzelfde huis is waar later de Steeno's hun muziekwinkel en muziekschool hadden, en dank zij internet is dit bevestigd.
Ik heb de gebroeders Steeno gekend in het Sint-Pieterscollege in Leuven eind jaren 50. De jongste zat bij mij in de klas, en de oudere broer kom ik nog geregeld tegen. Ik herken hem nog, maar ik heb mijn twijfels of hij mij nog herkend. Ik heb hem ooit eens aangesproken, hengelend naar oude klasfoto's maar hij zei er geen meer te bezitten;


Die Maurice Michiels moet toch belangrijk geweest zijn in de toenmalige muziekwereld en vooral in de wereld van de accordeonisten. Hij werkte samen met Oscar Denaeyer, een naam die je als jonge gast natuurlijk nooit vergeet om andere redenen dan zijn virtuositeit.
Onlang vond ik enkel partituren met werk van Mertens en ben ik verder gaan zoeken op internet.
Een brokje geschiedenis (van het web) 

            Music Center Leuven

Bij overname van de zaak Maurice Michiels in september 1970 werd spoedig aan uitbreiding gedacht. Onder impuls en drijvende kracht van zaakvoerder Liliane Vaeremans werd een grotere verkoopsruimte uitgebouwd. Door de oprichting van een orgelschool (later ook gitaar-en drumschool) en het leggen van internationale contacten, alsmede door het aanwerven van gespecialiseerd personeel, werd Music Center in Leuven en ver daarbuiten al snel een begrip voor de hedendaagse muzikant.  
Grote fabrikanten en verdelers van wereldmerken stelden hun vertrouwen in de zaak wat de verkoop en diensten drastisch deed stijgen.
Het oorspronkelijke "kleine" winkeltje werd algauw ingeruild voor een grotere locatie, eveneens gelegen in de Diestsestraat.  Meer dan 42 jaar maakte Music Center deel uit van de meest gerenomeerde winkelstraat van Leuven, de Diestsestraat.
Om een nog betere bereikbaarheid te garanderen, verhuisde Music Center in 2012 naar een nieuw, modern gebouw aan de Kop van Kessel-Lo, heel centraal gelegen aan het Leuvense station.  (Parking De Bond en Stationsparking - meer dan 1000 parkeerplaatsen)
Een vernieuwing werd doorgevoerd, maar de vaste waarden zoals kwaliteit & service blijven hoog in het vaandel staan.  Het Music Center Team staat daar meer dan ooit garant voor.

Shop-manager Hilde Steeno, reeds jaren vaste kracht in de winkel, leidt voortaan het geheel in de juiste baan.Muziekhandel "De Beriot" Naamsestraat 77 (53-55)


Advertentie uit 1952
In 1920 en 1930 woonde in de Naamsestraat 77 ene "Denis Victor" (tellingen 
stadsarchief Leuven) maar de winkel heette "Maison J. Dewingaert" zoals hierboven te zien is.    Ook in 1930 woont hij op hetzelfde adres, maar de huisnummers zijn veranderd en
  77 werd nummer 55. (Stadsarchief Leuven) Is het verkeerd genoteerd. In de      advertentie van "De Beriot" uit 1952 staat hij vermeld als  nummer 53. Waarschijnlijk  gebruikte hij beide als werkhuis....Wij komen hier ook nog beiaardier en muziekleraar Renaat Vansteenwegen tegen.Hij gaf les aan de kinderen in het 1e leerjaar solfege in de Muziekschool aan de Lei.

  Wie in de jaren 50 en 60 de winkel openhield weet ik niet. Zij verhuisden naar de Bondgenotenlaan en toen werd de winkel opengehouden door de dochter en haar 
echtgenoot. 

In de eenentwintigste eeuw werd de zaak overgebracht naar de Naamsesteenweg, vlakbij het station van Heverlee, maar droevige familiale omstandigheden maakten een abrupt einde aan de uitbating. 
 
Naamsesteenweg. "Pianokliniek" sedert 1890.   Foto 2012

    Naamsesteenweg 2014


Een andere muziekwinkel in Leuven was VERSLUYS, aan de Lange Trappen.


Ik vond een foto terug van een muziekwinkel Versluys naast de stadsschouwburg. Ik veronderstel dat dit dezelfde was, die later verhuisde.


Met de "Hit Parade" van 1931 samengesteld door M.J. Schievers, toen 16 jaar. 

Meunier, de muziekwinkel vooraan in de Diestsestraat
(rechts van de ingang van de Technische School)


Palais de  la Musique


Geen opmerkingen:

Een reactie posten