dinsdag 9 april 2013

De vrouw op de bokaal : La Belle Otero


Op een rommelmarkt, ergens in de vorige eeuw, vond ik deze  bokaal met een sticker  van een dansende vrouw  uit de Belle Epoque, reclame voor een optreden in theater Alcazar te Parijs. Zij intrigeerde me, vooral omdat het toch een bekende vedette scheen geweest te zijn.  De bokaal kostte me enkele centen.

La Belle Otero in het Alcazar d'été  te Parijs

Na wat opzoekwerk vond ik niet alleen tekeningen en foto's van haar, maar heel wat informatie over haar turbulent leven. 


Wie was zij en waar kwam ze vandaan ? 

La Belle Otero, officieel Augustina Otero Iglesias.

Ondanks haar bewering dat ze de onwettige dochter was van een Griekse man van adel en een zigeunerin van Cadiz, weten we dat ze geboren is op 4 november 1868 uit een arm gezin in Galicia in Spanje. 


Zij maakte naam als danseres in de folies Bergère in 1890.
Vijf jaar later was ze een van de meest begeerde en  beroemdste- beruchtste courtisanes van haar tijd. Zij behoorde tot "Les grandes horizontales", de eerste echt beroemde dames in de wereld van de opera, de theaters en de beroemde gelegenheden zoals Maxim's in Parijs en zij werden door de pers op de voet gevolgd. De meest bekende voor ons is Mata Hari.

Enkele van haar minnaars uit de beau monde van die tijd.


Enkele van haar minnaars : Edward Vll (Bertie), Keizer Wilhelm ll (de man van 14-18), Tsaar Nicolas van Rusland, Koning AlfonsoXlll van Spanje, de Servische Alexander ll,, Prins Albert van Monaco, de Russische groot hertog Nicolas en Peter van Rusland, en zeker niet de minste Leopold ll,

La belle Otéro “gaat er prat op dat zij de Belgische koning Leopold ll in ruil voor geld en juwelen seksueel heeft ontgroend." Hij was een minnaar zonder verbeelding in het begin van onze relatie, maar ik heb van hem een prachtig seksbeest gemaakt", pochte Otéro. Ooit gaf hij haar 10000 goudstukken voor bewezen diensten.  Als afscheidscadeau kreeg ze de sleutels van een villa in Oostende

William Vanderbilt schonk haar een jacht en belaadde haar met juwelen. De kedive van Caïro deed haar na drie nachten een ring van 10 karaat met twaalf parels cadeau met een waarde van een half miljoen frank in die tijd.


Zij was verslaafd aan gokken. In haar leven zou ze ongeveer 25 miljoen euro verdiend en weer verspeeld hebben (volgens een andere bron  verspeelde ze tussen 1906 en 1914 aan de roulette de som van 20 miljoen goudfranken.) .


ILeopold ll  van België door Felicien Rops (publ. domain)


En niet alleen met Otéro had onze vorst Leopold ll affaires, maar ook met de bekende Cleo de Mérode, wat hem de bijnaam Cléopold bezorgde. eCléo de Merode maakt reclame voor parfum in L'illustration van 13 april 1907.
(eigen collectie)


Otéro bedreef ooit de liefde met Aron Lepic in een hete-luchtballon op 80 meter boven de Aube in de Provence. Ze vertelde  iedereen dat dit een ongelooflijke ervaring was.

Ze beweerde dat zes mensen zelfmoord voor haar hebben gepleegd en dat er tenminste eenmaal geduelleerd werd voor haar.
Toen ze op 1 oktober 1890 in Amerika debuteerde luidde de kop van de New York Tribune : Otero verovert New York.Een stukje film dat haar nog beroemder maakte.


In Augustus 1898 werd een van  haar dansjes de "Valse Brillante" opgenomen  en als minuutfilmpje vertoond in music halls en cabarets in  heel Europa, waardoor ze  nog beroemder werd.


Helaas werd het fragment van youtube verwijderd wegens schending van auteursrechten. De film uit 54 die haar terug bekend maakte...De film werd ook in Leuven gedraaid....Het einde 

Ze was alleen toen ze in Nice aan een hartaanval stier op 96-jarige leeftijd, maar ze heeft geen moment spijt van haar leven gehad.
Wij ontmoetten haar nog een laatste keer in het weekblad "De Post" van 1 oktober 1961.
Omdat La Bella Otero haar fortuin aan de tafels van de Rivièra had verspeeld, zou ze berooid zijn geweest als de eigenaars van de casino's, waar ze al haar geld had verspeeld, haar geen pensioen hadden toegezegd. Als we toch een lijst zouden maken van al de rampen die haar overkomen zijn in haar leven, zou die wel erg lang zijn. Ze woonde tot haar dood eenvoudig  maar comfortabel in Nice. Ze verloor nooit haar stijl. Ook als ze ouder werd keek iedereen op als ze een kamer binnenkwam.
Susan Griffin : Courtisanes"Les grandes horizontales" 

 (Cléo de Merode, Emilienne d’Alençon en La Belle Otéro).

Ook Mata-Hari, Lily Langtry, Liliane de Pougry behoorden tot deze orde dure "courtisannes", die het bed en het geld deelden met de groten der aarde.

Geraadpleegde werken : Heel wat op internet en Wikipedia.
L'illustration jaargang 1900 Paris
Susann Griffin : Courtisanes
Belgisch weekblad "De Post" jaargang 1961
I. Wallace e.a. Het liefdeleven van beroemde en beruchte mensen 1980 uitgeverij Luithing
Les années folles. Le roman vrai de la llle république.  Gilbert Guilleminault   Livres de Poche 1956
“De Naakte Kroon”  Jan van den Berghe  2007
1900 België op het breukvlak van twee eeuwen. Gita Deneckere blz 36  Lannoo 2004
e.a.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten