dinsdag 2 april 2013

Prentkaarten met een geschiedenis : De tachtigers, het Davidsfonds,familie Alberdingk Thym en Lodewijk Van Deyssel

Gekocht op tweede paasdag  2013, in de Expo te Antwerpen :  Een prentbriefkaart van de abdij van het Park te Kessel-lo, gedateerd,  Vendredi 17 8ber 190? ,  en geadresseerd aan "Demoiselle Elisabeth Alberdingk - Thym". Kostprijs : 1 € en veel zoekwerk.

De laatste letter ontbreekt helaas en via de poststempel is het exacte jaartal ook niet terug te vinden. Een ijverige verzamelaar heeft de zegel heel lang geleden, maar wel heel netjes, verwijderd.
 (Zeventien oktober viel op een vrijdag in 1903, met dank aan Internet.)


Voor de vorige generaties, die wat school hebben gelopen in de fifties en sixties zal de naam Alberdingk - Thym wel een belletje laten rinkelen. Karel Alberdingk - Thym publiceerde onder de naam Lodewijk Van Deyssel,  en was een van de beroemde tachtigers uit de 19e eeuw. (De bekendste Tachtigers zijn: Willem Kloos, Helène Swarth, Frederik Van Eeden, Herman Gorter, Lodewijk Van Deyssel en de jong gestorven Jacques Perk..

Een beetje opzoekingswerk bracht mij bij een klein familieoverzicht van deze geadresseerd, die een nicht is van de bekende auteur, en dochter van de  historicus Petrus Paulus Alberdingk - Thym, medestichter van het Davidsfonds.
Wilsele -Sint-Martinus, gedenkplaats oprichting Davidsfonds. 
(Petrus) Paulus' broer, Josephus Albertus (Joseph) Alberdingk Thijm (Amsterdam,  1820 – aldaar, 1889) was een Nederlandse katholieke schrijver van gedichten en historische novellen. ] Hij stichtte en  gaf  het tijdschrift "Dietsche Warande", vanaf  1855 uit. 
Hij was gehuwd met Wilhelmina Anna Sophia Kerst. Zij hadden vijf kinderen: waaronder Karel (Lodewijk van Deyssel), De prentkaart werd getekend door "Antoinette" en de tekst is bij momenten moeilijk leesbaar : 

Chère Elisabeth,  Je reçois à l'instant une belle lettre du Chanoine Thys   l' ....... du manuscrit est terminé; il peut nous arriver a chaque instant de l'archéveche ou il a été remis. Recconnaissance et gloire à S..........
notre besogne me tardera pas a commencer. Bien à vous. S.M. Antoinette
Dél... de téléphone

Geen opmerkingen:

Een reactie posten