zondag 7 augustus 2011

Het ultieme doemscenario :" De Triffids komen " van John Wyndham

Van de rommelmarkt : Prismaboekje :"De Triffids komen" ( The Day of the Triffids ) vertaling M. Mok Tweede druk 1961 Uitg. Het Spectrum. Leuk kaft dat altijd een geweldige indruk op mij maakte.

Eind jaren 50 verschenen de eerste "Paperbacks" hier "Pocketboekjes" genoemd, niet genaaid maar alleen gelijmd en met slap kaft. Voor het eerst werd literatuur betaalbaar voor iedereen : 20 frank per boek voor het heel assortiment.Bij een tweede lezing vielen de meeste boekjes wel uit elkaar.
Een van de boekjes was "De Triffids komen", dat eerder als feuilleton in Humo(radio) was verschenen, en dat door iedereen met spanning van week tot week werd gevolgd, ook door schrijver dezes.
Het scenario : Heel de mensheid is getuige van een soort prachtige meteorenregen, maar verliest daarbij het zicht. Tot overmaat van ramp wordt de blinde bevolking achtervolgd door een soort wandelende planten, monsters, die ze zelf geschapen heeft, en die de mensen doden met hun giftige angels. Zal de mensheid verdwijnen ? Lees het boek, kijk naar de oude of de nieuwere versie van de verfilming. Iemand schreef na de dood van John Wynham een vervolg, maar het stelt niet veel meer voor.
John Wyndham Parkes Lucas Beynon Harris (10 July 1903 – 11 March 1969) was een Engelse science-fictionauteur. Voor meer uitleg verwijs ik naar Wikipedia.
Bijlage : kaft boek, prisma
Eerste verfilming : The Day of the Triffids uit 1963 (Met Howard Keel (1919-2004), de zanger - acteur,populair in de fifties en die veel later ook meespeelde in Dallas.
Een nieuwere verfilming : met Eddie Izzard en Dougray Scott van het eerste decennium van de 21e eeuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten