woensdag 22 juni 2016

Georges Bruggeman, de onterecht vergeten akteur uit Hoboken bij de familie in de Mechelsestraat in 1936

Georges Bruggeman, de onterecht vergeten akteur uit Hoboken, die het in Hollywood maakte.


Mijn vader, Louis Vounckx was zo fier dat hij deze man kende en dat hij hem met zijn familie op bezoek kreeg. Ik schreef het in mijn familiesite en maak er nu een blogje van.


Vounckx en verwanten (Facebookgroep)
26 februari 2011 ·Louis Vounckx en Marie Jeanne  kenden Tarzan persoonlijk (jaren 30)Dat vertelden  ze ons in de jaren 50. Maar wij kenden alleen Johnie Weismuller en Randolph Scott als Tarzan. Over wie had hij het dan ?


Vader Ludovicus Guilielmus (Louis) Vounckx en zijn vrouw Marie Jeanne Schievers hadden een relatie in de filmwereld  in de jaren 30. Zij kenden persoonlijk "Tarzan".  Een paar keer is die naam thuis wel eens gevallen, maar wisten wij, kinderen van de jaren 40, veel over wie hij het had. Het was niet Johnnie Weismuller, de echte Tarzan, Olympisch kampioen, die hij persoonlijk kende, dus ging die informatie gewoon aan ons voorbij. En er is later nooit meer naar gevraagd. Tot ik het fotoalbum vond... maar toen was het veel te laat om het nog te vragen. Een bladzijde intrigeerde mij :  8 zwartwit foto's, te  Leuven genomen, met de tekst : G. Bruggeman vertrokken naar Amerika.

Birth: Nov. 1, 1904
Antwerp
Antwerp (Antwerpen), Belgium
Death: Jun. 9, 1967
North Hollywood
Los Angeles County
California, USAJeanne Schievers, echtg. Vounckx en mevrouw Bruggeman

Aanvulling : Deze gegevens vond ik over haar terug : Emily Priscilla Mills Bruggeman
Birth: Jan. 2, 1905
New York
Death: Oct. 7, 1995
Kingman
Mohave County
Arizona, USA

Family links: 
 Spouse:
  George Bruggeman (1904 - 1967)

Ik zou daar nooit meer aandacht aan besteed hebben, maar dank zij WWW ben ik eventjes gaan opzoeken wie die G. Bruggeman kon geweest zijn en ik kwam tot de volgende resultaten :
‘Tarzan is van Hoboken’.

 Hobokenaar en stuntman Georges Bruggeman was in 1932 de stand-in voor de ‘echte’ Tarzan, Johnny Weismuller, in de film Tarzan the Ape Man. Daarnaast leverde Bruggeman (1904-1967) stuntwerk af in nog twintig andere films waaronder Spartacus (1960) en in meer dan vijftig Hollywood-producties was hij figurant.

(gevonden op het web. Sinds 2011 is er heel wat veranderd. Toen vond ik nauwelijks iets over deze akteur, maar ondertussen heeft men er heel wat bijgevoegd.

Ik vond een facebooksite over Casa Louisa en George Bruggeman, maar die schijnt verwijderd te zijn.


De roots van de familie Bruggeman liggen in het Waasland”, vertelt Patrick Pieters. “De clan zwermde uit en Georges sportieve vader Omer vestigde zich als fietsenmaker in Hoboken. De man was technisch heel onderlegd en hij bouwde eigenhandig een minimotorfiets voor zijn niet eens vijfjarig zoontje, dat duidelijk veel van de fysieke kwaliteiten van zijn vader geërfd had. ‘De jongste motorrijder ter wereld’ titelde een krant onder de foto van de jonge Bruggeman op zijn motocyclette.”


Na de Eerste Wereldoorlog besloot het gezin Bruggeman naar Amerika te emigreren. In 1919 werd New York de eerste stop voor George, die een baantje vond in de scheepvaart.
Inmiddels had hij niet alleen Emily leren kennen, waarmee hij in 1927 trouwde, maar ook het zonnige Californië. De hele familie verhuisde naar het zuiden. Vader Omer maakte nu fietsen op maat voor beroemdheden. George raakte gefascineerd door fitness en bodybuilding en werd gelauwerd als ‘Mister California’. Toen hij las dat iemand met een uitstekende fysieke conditie werd gezocht voor een filmrol, stelde hij zich kandidaat.


De rol van prins Theseus in de stomme film Manhattan Cocktail uit 1928 werd zijn eerste optreden op het witte doek. In Spartacus speelde hij later aan de zijde van Kirk Douglas en in 1932 werd hij de stand-in voor Johnny Weismuller. Telkens als het gevaarlijk werd, was niet Johnny, maar George Tarzan.


Op 63-jarige leeftijd overleed George aan een hartinfarct.Dit is een biografie die nog niet zo lang geleden op het web moet geplaatst zijn.
Ik zou eigenlijk niet meer over Bruggeman geschreven hebben, ware het niet dat ik een schitterend boek kreeg van mijn oudste vriend en filmfanaat uit Leuven, Eddy Van Weddingen.

Het andere Hollywood van Adrian Stahlecker, 2010 Uitgeverij ASPEKt Nederland

Bij het hoofdstuk over Charles (Laughton) en Elsa, las ik het volgende :

Alhoewel Charles Laughton alles deed om zijn  homoseksualiteit geheim te  houden, wist iedereen het. In Cecil B. De Mille's Sign of the Cross speelt Laughton de homoseksuele keizer Nero.


De choreograaf Mitchell Leisen had de choreografie voor een erotische verleidingscene geschreven. Leisen, zelf homoseksueel , had de atletisch gebouwde GEORGE BRUGGEMAN gecontacteerd voor de rol van halfnaakte sekslaaf van Nero. Criticus Mark Vieira vond het verrukkelijk losbandig maar de katholieke Pater Lord veroorde de film als seksuele perversie en liet de gelovigen de film boycotten.


Hieronder een foto van deze film met links Georges Bruggeman.

Ludovicus Guilielmus (Louis)  Vounckx overleed in 71 op 61-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Zij hadden dus helaas wel meer gemeen. Waar zij elkaar hebben leren kennen zullen wij niet meer kunnen achterhalen.
In deze Vounckx site zet ik dus de 8 foto's van het bezoek van Georges Bruggeman en zijn vrouw Emily en enkele kinderen bij hun bezoek aan de familie in de Mechelsestraat 116, aan de Vaart, het Stadspark en de Lange trappen van de Sint-Pieterskerk te Leuven.


Vader poseert fier met de hond van moeder  en naast hem mevrouw Bruggeman.
Aan de Vaart, midden Georges, en rechts zijn echtgenote. Links Marie Jeanne Schievers.
Aan de lange trappen. Louis Vounckx, Jeanne Schievers en mevr. Bruggeman. 
In het stadspark met de ganse familie van de akteur. Van l.n.r.  : Louis Vounckx, onbekende dame, mevr. Bruggeman, Marie Jeanne Schievers . Twee van de kinderen zijn zeker Bruggemansen. De derde is mij onbekend. Vader draag hier een ander pak, dus veronderstel ik dat zij een paar dagen zijn blijven logeren en niet alle foto's van dezelfde uitstap zijn.

Deze foto's zijn nog nooit gepubliceerd en misschien zullen ze ooit door een of andere filmfanaat opgepikt worden om te voegen bij een behoorlijke biografie van de Vlaming, die in het in de jaren dertig en veertig in Hollywood maakte.
En natuurlijk voor onze familiegeschiedenis is dit leuk. Ook Vounckxen hebben relaties....
Er bestaat een Facebookgroep : Tarzan van Hoboken.


Willy 27/2/2011Bruggeman, de Hobokense Tarzan     Klik hierop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten