Mona Lisa van Da Vinci.
Ik hoef er niet over te schrijven. Er zijn honderden werken over verschenen en er zijn duizenden artikels over te vinden op het internet.
Maar deze oude artikels kunnen misschien als aanvulling interessant zijn. Het betreft de roof van de Mona Lisa net voor de eerste wereldoorlog.
Foto van voor de diefstal Foto van na de diefstal.
Men was helemaal niet zeker of het wel de echte was, die terugkwam. Er waren ondertussen verscheidene copieën van gemaakt.
Deze twee grote foto's, en ook het artikel hieronder komen uit "L'illustration " van 27 december 1913.
Een simpele Italiaanse huisschilder slaagde erin 1911 in het schilderij te roven. Twee jaar, vier maanden en veertien dagen was de Gioconda afwezig. Het werd niet alleen de opzienbarendste kunstroof van deze eeuw, maar ook de grootste oplichterij aller tijden. Tijdens de verdwijning werden er heel wat copies van gemaakt, zodat er toch nog een klein mysterie zou kunnen blijven bestaan.
Toen de Mona Lisa werd teruggevonden was dat een schok voor zes Amerikaanse kunstliefhebbers die dachten de echte Gioconda in hun bezit te hebben.
De dader Peruggia kreeg slechts zeven maanden gevangenis en was terug vrij in 29 juli 1914. Hij stierf in 1925 aan een hartaanval, slechts 44 jaar oud.
JgDe Joconde blijft populair.....
Er zijn al eindeloos veel cartoons en bewerkingen van gemaakt, de ene al wat beter dan de andere.
Ook in het populaire feuilleton "Quiz me quick" uit 2013 kwam de Joconde ter sprake.
Dit komt uit het Quizboek naar de reeks.
En natuurlijk het liedje, waar ik de partituur van vond.
Op deze partituur worden de copyrights uit 1949 vermeld.
Jay Livingstone : 1915 -2001 (componist) en Ray Evans : 1915 - 2007 (tekstschrijver) schreven het liedje voor de film "Capitain Carey". Twee andere beroemde songs van hen, uit hun zeer uitgebreide repertoire zijn "Que Sera, Sera" uit "De man die teveel wist" van Hitchcock , gezongen door Doris Day en "Tammy and the Bachelor" uit 1957, gezongen door Debbie Reynolds. Ook de titelsong van "Bonanza" is van hen.
Wie die meneer Krukowski is, die het in het Frans zong hoef ik niet te weten, maar wie het wel tot een wereldhit maakte was NAT KING COLE, die hier in kleine letters vermeld wordt. De Fransen waren specialisten in het verdoezelen van de originele auteurs bij hun dikwijls slechte vertalingen van buitenlandse, in het bijzonder Engelse en Amerikaanse liedjes.
De populairste versie was deze van Nat King Cole , opgenomen in mei 1950 en een grote hit in 1951. In 1959 was het terug een hit in deze versie.
Nat King Cole Mona Lisa Klik hier
Onze generatie kende het liedje Mona Lisa in de rockversie van Conway Twitty , ook in 1959.
Maar het was al een ontelbaar malen opgenomen door ontelbare orkesten en zangers.
Conway Twitty Mona Lisa klik hier
Wordt nog aangevuld. Leuven 28/2/2015
Geen opmerkingen:
Een reactie posten