dinsdag 14 mei 2013

De beste studentengrappen te Leuven : Na de valse koning (1951), de valse film (1957)

Na de "Valse Koning van Heverlee op woensdag, 21 november 1951....



1.8.17

Gevonden in "Le Patriote Illustré" van 16 december 1951.









De valse oorlogsfilm te Leuven 


De Leuvense studenten hebben een muis gebaard

  (De Post 1957)



Opnamen van de nieuwe Vlaamse film :

De wereld verandert

 



Op 5 maart  1957 was ik 13 jaar en woonde in de Vanderkelenstraat nummer 8 te Leuven,  vlak bij de Bondgenotenlaan, waar een belangrijke film zou opgenomen worden :" De Wereld verandert" , naar het gelijknamige boek van Frans  Van Isacker uit 1948  en met de bekende  acteur Julien Schoenaerts.
En om de opname van een film mee te maken  kwam men in die tijd nog buiten.







Er zouden enkele bevrijdingsscènes van de tweede wereldoorlog opgenomen worden en men had dus veel volk nodig en men kreeg dat bij elkaar, veel meer dan Hugo Claus in 1983 voor zijn "Leeuw van Vlaanderen " in Herent zou bijeen krijgen.
Het Leuvens Stadsbestuur verleende bereidwillige hulp en stak voor de gelegenheid zijn agenten terug in de oude uniformen van tijdens de oorlog. De meisjesstudenten naaiden  reusachtige hakenkruisen. Alles was zorgvuldig voorbereid.


Ik stond er bij en ik keek er naar.



Ik stond samen met Walter Pauwels, mijn klasgenoot  (zoon van de stichter van de Leuvense dansgroep Reuzegom)  tussen de massa figurerende studenten en burgers, die de eerste "bevrijders" aan het Fochplein verwelkomden.

In het weekblad "De Post" verscheen later een verslag van de gebeurtenissen met een grote foto waar mijn vriendje Walter duidelijk zichtbaar was en ik helaas niet. Heel mijn leven heb ik naar dit exemplaar gezocht en  verleden jaar, heb ik er een bladzijde  van terug gevonden  Die ene foto ontbreekt, maar er is genoeg om deze gebeurtenis te re-evoqueren.






In de jaren  80 heeft de BRT een reportage gewijd aan deze gebeurtenis, en ik heb die video-opname al die jaren bewaard met de hoop er ooit nog eens iets mee te kunnen doen. En dank zij het Internet, en Youtube, waar ik het stukje film geplaatst heb hebben al meer dan 17000 mensen het eerste fragment gezien.  Vooral Amerikanen zijn er dol op en ik begrijp niet waarom. En zij begrijpen ook waarschijnlijk de fragmenten  niet   Sommige commentaren zijn de moeite waard.


Het filmpje werd in twee stukken geknipt, omdat het een paar jaar geleden onmogelijk was een film van langer dan 10 minuten naar Youtube te uploaden.
..


Foto's : De Post mei 1957



Er is elders bitter weinig over dit evenement te vinden in de pers of op het web. Maar deze tekst vond ik toch terug  (met dt-fout en alles.)°


Het academisch jaar werdt afgesloten met de apotheose van nog maar eens een studentengrap. Immers, tijdens de carnavalfeesten van dinsdag 5 maart 1957 werd zogenaamd de bevrijding van Leuven nagespeeld voor de verfilming van het boek “De Wereld Veranderd” van oudstudent Frans Van Isacker. Werner Engels (Sinjoria), Jos Mees en Hugo Weckx (Bezem Brussel) paradeerden achter in der haast vervaardigde hakenkruisvlaggen tussen een haag van Leuvense politiemannen in oude oorlogsuniformen.

.( bron :het Leuvense SK en MSK laten van zich horen ons leuven @ den toog periodiek verschijnsel - jaargang 2 - nummer 8)














De vertoning en de ontknoping 2 maand later 

 Gala-avond in de Stadsschouwburg te Leuven








Twee maand later. De avant-première werd met veel lawaai aangekondigd. Er werd een radiowagen gehuurd, men  had affiches gemaakt, strooibiljetten werden rondgedeeld en er verschenen advertenties, zoals deze in de Passe-Partout , het advertentieblad van Leuven.




Het stadbestuur kwam bijeen en gaf de Stadsschouwburg uitzonderlijk vrij voor een film, want de bioscoopuitbaters hadden klacht neergelegd omdat er films werden gedraaid en dat was oneerlijke concurrentie. Zij hadden voorlopig gelijk gekregen, maar voor eenmaal mocht het dan toch.

Op  maandag 20 mei 1957 ging  dan de avant-première door.  De verzamelde pers, de prominenten, professoren, journalisten, critici,  burgers en studenten kregen alleen de enkele in Leuven gedraaide fragmenten te zien, en een filmpje van Laurel en Hardy. De toeschouwers waren hun centen kwijt, maar die werden gebruikt voor de slachtoffers van de Hongaarse opstand in 1956.



Bron : video van een programma van de BRT  (uitgezonden in 92)
Weekblad "De Post"  Mei 1957
Peter Cuypers : Op kot in Leuven Standaard uitgeverij 1992
Blogger als ooggetuige en de praatjes van de Leuvense bevolking







Nieuwsvervalsing


Na veelvuldig de fragmenten bekeken te hebben kom ik tot de vaststelling dat de BRT, de monteur en klankman een loopje met de werkelijkheid  hebben genomen.
De klank bij de redevoering aan het beeld van Justus-Lipsius in de Bondgenotenlaan werd er bijgeplaatst en is duidelijk afkomstig van de klankband van "The Great Dictator" van Charlie Chaplin. Let maar op het gebruik van de naam "Hinkel" i.p.v. Hitler.

Heel Leuven sprak over deze grap, maar ik heb nooit horen vermelden dat het orkest van Francis Bay, of om het even welk orkest aanwezig was bij de galavertoning. Ook een fantasietje van de samensteller  ? Misschien vond iemand  de grap in zijn geheel niet geestig genoeg en heeft hij de film een beetje willen leuker maken. 
Misschien niet echt nieuwsvervalsing maar sommige kijkers hebben de grap toch verkeerd geïnterpreteerd. Zij dachten dat de studenten als grap in nazi-uniformen paradeerden in de Bondgenotenlaan. Dat was dus de grap niet.

Velen begrijpen niet dat bijna niemand wist dat de opnamen van die film fake waren. Iedereen  nam dit zeer ernstig , tot aan de ontknoping toe op 20 mei..


Aanvulling : Dit artikel verscheen in 57 in het Belang van Limburg. 







WPV












Geen opmerkingen:

Een reactie posten