woensdag 13 februari 2013

Groenendaal


Oude papieren van de Rommelmarkt te Mechelen, Nekkerhal op zondag 10 februari 2013
  1. Een jaargang van het weekblad "Le Patriote Illustré ", journal de famille  van 1889, mooi ingebonden.Le Patriote Illustré   Groenendaal - De Hippodroom 


Educatief :
Een hippodroom is een paardenrenbaan. Het Griekse woord hippodromos (ἱππόδρομος) is afgeleid van hippos (ἵππος): 'paard' en dromos (δρόμος) 'renbaan'

Deze hippodroom werd ingehuldigd op 22 juli 1889, de dag van  Brussel kermis. Zij was de de mooiste van Europa en werd aangelegd onder impuls van Leopold ll, die niet veel zin meer had om telkens weer  naar de "hippodrome" in Auteuil, in het "Bois de Boulogne" van  Parijs te trekken  om te gaan gokken of om de "beau monde" te ontmoeten. Hij wou de mooiste van Europa maken  en hij is er tamelijk goed in geslaagd.

In de jaren 40 en 50 ging Willy Van Bol, peter en oom  van deze  blogger en tevens  de dorpsonderwijzer van Hoeilaart, samen met zijn vrouw Anna Vounckx en familie al eens een gokje wagen in de Hippodroom te Groenendaal.

                                                         Foto net teruggevonden (22/11/2015)
Deze foto moet van 1932 of 1933 zijn. het kind rechts is geboren in 1930 (Mariette Van Bol)
en verder herken ik dezelfde personen als de foto hieronder, behalve Willy Van Bol, die de foto maakte en vader Louis Vounckx met bolhoed. Aanvulling 2020 : Links, Fernand Dewit en echtgenote Mimi, die "Jeeskesboom" in de Diestsestraat uitbaatten, goeie vrienden van Willy Van Bol en Anna Vounckx. Na de dood van Anna Vounckx en Fernand Dewit, zijn weduwe en weduwnaar met elkaar hertrouwd.Deze foto werd genomen in 1950 op de hippodroom .Helemaal links  : Martha Delvaux en rechtstaand haar echtgenoot Henri Walterus uit de Parkstraat 98 te Leuven, ouders van Gaston (X Mariette Van Bol) . De tweede dame links is Marie Jeanne Vounckx - Schievers (Leuven 1915-2007) , echtg. Louis Vounckx (Aarschot 1909-Leuven 1971), de fotograaf. In het midden, Jean Louis Vounckx, (1941-2012) en Anna Vounckx,  (Aarschot 1907-Hoeilaart 1953), zus van Louis,  met haar dochter Dany Van Bol (Hoeilaart 1946) De man net achter Anna is Willy Van Bol (Leuven 1906 - Hoeilaart 1977) de wel gerespecteerde en bekende onderwijzer van Hoeilaart.


Ook Jean Louis mocht de "jumelle" van "noenoe Willy" (wat waarschijnlijk een afkorting was van noenkel) gebruiken bij de races..

Aanvulling 31/7/2020 (Met dank aan Gaston Walterus)


Hela Mariette Van Bol (°1930). Ga je alleen geen gokje wagen ? En laat die "sjoeskes" maar liggen, die zijn toch niks meer waard.
Het was in mei.... vlnr Willy Van Bol, echtg Anna Vounckx, Mariette Van Bol, Marie Jeanne Schievers, echtg Vounckx, Mimi Delport (?) en Fernand Dewit
Deze mooie foto werd mij toegezonden door Dirk Zwart, een familielid uit Hoeilaart. kleinzoon van Mariette, zie foto hierboven.  Hartelijk dank.


Een van de laatste overblijfsels.


In de 19e eeuw, bij de oprichting van de hippodroom liet Leopold ll een stuk spoorlijn aanleggen tot aan de renbaan. Deze verdween enkele tientallen jaren geleden bij de verbreding van de steenweg naar Waterloo. In  2001,na belangrijke verbouwingen in de eightees,  ging de beherende maatschappij toch  failliet en werd de hippodroom niet meer onderhouden. En ze werd in 2012 afgebroken.

De afbraak : programma Ring-tv 24/2/12  Helaas staat deze reportage niet meer op internet.(2015)


Waar ooit de hippodroom was.
Aanvulling : 15/11/2015


Vier seizoenen "Publiek Geheim" van Sven Speybrouck  werde uitgezonden op Canvas, waarvan het  laatste in 2014. Het was een prachtprogramma over interessante maar minder bekende plaatsen in ons land. 
Een van de afleveringen ging over "Een paardenrenbaan op een munitiestort in Groenendaal". 
Deze schitterende reportage kan je in boekvorm vinden in het tweede deel van het boek "Publiek Geheim" van Geert Clerbout, op het ogenblik spotgoedkoop te krijgen (5 €) bij de ramsj en in de Carrefour. Daar vindt u een uitvoerige beschrijving van de geschiedenis en de aanleg van deze hippodroom. Echt een boek om aan te schaffen en waarvan ik uiteraard alles hier niet kan plaatsen  uit respect voor de mensen die al hun werk hebben gestoken in dit programma en deze publicatie.      W.V.
Wil je meer weten. Koop dit boek ! 


Bron : Internet Toerisme Hoeilaart
            Seniorennet
             Patriote Illustré  1889 10 februari 1889 nr 6
                                                 17 februari 1889 nr 7
                                                  30 juni 1889 nr 26  ( Hippodrome de Groenendael)
Het vervolg 2016            Willy Paul Vounckx

Wilsele, 29 juli 2020Eindelijk ben ik er na lang zoeken toch geraakt. Met de auto scheen het onmogelijk te bereiken, maar met de fiets, na lang zoeken is het mij toch gelukt. Was ik er zelf ooit als kind ? Mijn oudere  broer in elk geval wel (zie foto). Ik weet het in elk geval niet meer. Nu wel dus.  Nog eentje van mijn bucket-list vervuld.Geen opmerkingen:

Een reactie posten