zaterdag 19 januari 2013

Varkensschreeuwen en dwergwerpen als hobby

Nu en dan is er wel een artikeltje in een krant dat ik bizar vind en ik had in de vorige eeuw de goeie gewoonte om die nu en dan uit te knippen; Ik vond dit artikeltje uit 1997 terug en ging even op het web kijken of het geen kwakkel was. Het is geen kwakkel. De Pourcailhade (ook bekend als La Fête du Cochon of Festival van het Varken )is een jaarlijks festival in augustus in de stad Trié-sur-Baïse , in het zuidwesten van Frankrijk.
 Het festival werd voor het eerst gehouden in 1975 en wordt georganiseerd door "La Confrérie du Cochon" of "de Broederschap van het Varken".Tijdens het festival worden er allerlei spelen georganiseerd zoals  varkensraces, eetwedstrijden en andere . De meest populaire wedstrijd is "Le Championnat de France du Cri de Cochon" ("Frans Pig-Squealing Kampioenschappen" "Varkensschreeuwen), waarin deelnemers  de geluiden varkens in verschillende stadia van hun leven moeten imiteren.( Info  Wikipedia - vertaald en aangepast)


Het echtpaar Jozef en Constance Sechin, ving de titel in 1997 met een prachtige weergave van een paar varkens , die de liefde bedreven. Ze waren beiden in de zeventig. 

                                                             Jacques Barrot


Het varken kreeg echter een staartje. De wedstrijd bereikte internationale bekendheid in 2005, toen een foto van een van de deelnemer,  Jacques Barrot werd vervalst , en beschouwd werd als een poging om de profeet Mohammed belachelijk te maken. Er werd het " Akkari-Laban dossier" samengesteld  door twee imams in Denemarken, maar dit dossier  geraakte op de achtergrond door de publicatie van de fameuze mohammedcartoons in de krant "Jyllands-Posten" . Toch werd het dossier door imams  gebruikt als bewijs van anti-islamitische gevoelens in Denemarken Zij gingen ermee op tournee in  de Arabische landen om hun volgelingen op te jutten. En de rest is geschiedenis. 


                                  De fameuze mohammedcartoons uit de "Jullans-Posten" (van het web)


Dwergslingeren


Nog een van die "leuke" volkssporten, na het struiven, kersenpittenspuwen of taarten eten is het dwergslingeren. Iedereen neem zo een kleine man en slingert hem zo ver mogelijk weg. 
Deze wel enigszins betwistbare "sport" werd door het hooggerechtshof in Frankrijk als mensonwaardig  verboden, maar nu heeft een Franse dwerg klacht ingediend wegens broodroof. Lees er alles over in de krant van 2 november 1995.

In Scorceses  film "The Wolf of Wallstreet" met Leonardo di Caprio , gebaseerd op echte feiten, wordt er ook aan dwergwerpen gedaan.Geen opmerkingen:

Een reactie posten