dinsdag 22 november 2011

Als jij van mij houdt....1952

L.S.
Wij woonden in de Mechelsestraat 102 te Leuven tussen 1939 en 1952, achter en boven de behangerswinkel van Jean Schievers, toen uitgebaat door hun dochter Marie Jeanne, mijn moeder. En ik als kleuter luisterde naar de radio....dikwijls bij Bompa en Boma boven, waar er een kastje tegen de muur stond, met een draaiknop waar je 4 verschillende zenders kon afstellen, die op kabel gestuurd werden door de Radiocentrale in de Bogaardenstraat: de voorloper van de kabeltelevisie in 72. Programma een was Brussel Vlaams, twee Brussel Frans, programma drie was een mengeling van buitenlandse zenders, zowel in het Nederlands als in het Frans en zo ook programma 4, waar ze zelf programma's samenstelden. .De abonnementskosten bedroegen 1 frank per dag. Een gewone huisradio met lampen kostte in die tijd een klein fortuin, te vergelijken met de maandwedde van een bediende.


Heel populair was hun liedje van de week, dat alle dagen herhaald werd, en op zeker ogenblik was dat "Als jij van me houdt" gezongen door Henk de Bruin
/> Wij hoorden het op de paardenmolen, wij hoorden het op de "Radiocentrale" als liedje van de week.....de doorbraak van zanger Henk de Bruin in het begin van de fifties.
De tekstblaadjes waren nog zeer populair omdat grammofoons en platen een dure aangelegenheid waren, alleen weggelegd voor de beter gegoeden.


Het werd nog leuker voor ons, toen de firma BALATUM , vloerbelegging, reclamefoldertjes verspreidde met de tekst in licht gewijzigde vorm.

En iedereen dacht dat dit een Weense wals was. Deze wereldberoemde melodie was geschreven door ene José Rosas Cadenas, een Mexiicaans-Indiaanse muzikant in 1891 en heette oorspronkelijk Sobre las olas , vertaald ; “On the Waves"( Klik op Youtube en zoek Juventino Rosas)


In de film "The Great Caruso",(1951) waarin Mario Lanza de hoofdrol speelde, zong Ann Blyth het lied "When you are in love, it's the loveliest night of the year". Later werd het lied opgenomen door haar tegenspeler, die er een succes van maakte.

Maar vcor Henk de Bruin (1928-1996) was het het begin van een grote carrière. Helaas had hij pech dat er enkele jaren later enkele rockers zouden verschijnen, die zijn muziek onmiddellijk naar de ouwe tijd katapulteerden. Toch zou hij een trouw publiek behouden en zijn opnamen zijn nog steeds overal te krijgen en worden nog steeds gewaardeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten