donderdag 21 juli 2011

Dood van Patrice Lumumba : gecensureerd door Eyskens en co in 61

Geschiedenis van de rommelmarkt in Kessel-Lo, 21/7/2011 Pourquoi Pas 1960

Patrice Emery Lumumba, ook wel geschreven als Loemoemba, (Onalua, 2 juli 1925 - Katanga, 17 januari 1961) was de eerste eerste minister van de Democratische Republiek Congo (Congo-Kinshasa).(Wikipedia)
De" Pourquoi" Pas was in die jaren de tegenhanger van het flamingantische Pallieterke, maar de inhoud was diepgaander en intelligenter, zeker wat buitenlandse politiek aanging.
Eind januari publiceerde zij een artikel over de verantwoordelijkheid van de Belgen bij de Moord op Lumumba. Onmiddellijk werd dit nummer ingehouden en verscheen het met twee witte bladzijden, de eerste keer dat ik ondervond dat er in België werkelijk censuur bestond.
Ik had gehoopt op de Rommelmarkt het gecensureerde (of nog beter het ongecensureerde) nummer op de kop te tikken maar het was er niet bij. Voorlopig stel ik mij tevreden met dit nummer van 2 september 1960, 5 maanden voor de dood van Patrice Lumumba.
En de fameuze rede, die hij afstak over de arrogantie en misbruik door de Belgische "kolonisators" in aanwezigheid van Koning Boudewijn en zijn gevolg.... ik kan hem geen ongelijk geven. Dit is waarschijnlijk een van de oorzaken van zijn dood geworden. En Pourquoi pas ? Zij hadden gelijk, maar het zou 41 jaar duren eer de waarheid boven kwam. En de meeste hoofdacteurs van het drama

waren toen al overleden.

In februari 2002 gaf de Belgische overheid toe "onmiskenbare verantwoordelijkheid te hebben gehad in de gebeurtenissen die tot Lumumba's dood hebben geleid", al wilde men niet de volledige verantwoordelijkheid opnemen. Uit het onderzoek bleek dat een aantal vooraanstaande Belgen toch (al dan niet direct) opdracht hebben gegeven tot het vermoorden van Lumumba.(wikipedia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten