dinsdag 15 mei 2012

De fabriek van Remy te Wijgmaal en het standbeeld van zijn stichter


Gekocht op een rommelmarkt te Lubbeek Sint-Bernardus in 2010: Tekening van de fabrieken Remy te Wijgmaal. Prijs : 5 euro.

Het standbeeld van Remy. In de jaren 80 vertelde mijn collega C. De Troyer uit Ninove me, dat hij het beeld van Eduard Remy, stichter van de fabrieken te Wijgmaal, zag staan op de Ninoofse steenweg , als hij over Brussel naar zijn familie reed. Het beeld was samen met de rest van de afbraakproducten opgeladen en de bezitter weigerde het terug te bezorgen of zelfs te verkopen. Tot zover de informatie die ik in de jaren 80 kende. Toen ik dit beeld zag,dacht ik dat het eindelijk terug stond waar het hoorde. Niets blijkt minder waar. Dit is een copy en het witmarmeren beeld staat nog steeds tussen andere ouwe rommel aan de Ninoofsesteenweg.....
Begin mei 2012 ontving ik van de heer Valère Oversteyns uit Wilsele deze mail, die hele geschiedenis uitklaart.Er wordt flink geijverd om dit stuk cultuurpatrimonium terug te halen naar de plaats waar het hoort.
Beste , Het standbeeld van Baron Ed. Remy dat momenteel op de Remysite in Wijgmaal staat en op 19 maart 2008 naar aanleiding van het 150-jarige bestaan van de Remyfabrieken werd onthuld is een op schaal 1/3 in glasvezel vervaardigde kopie van het originele standbeeld. Het originele kolossale witmarmeren (Italiaanse carraramarmer) standbeeld van de hand van de bekende meester graveur-beeldhouwer Jules Lagae werd ingehuldigd op datum van 28 mei 1905 op een huldepleintje tussen de Remy-kantoren en de spoorweg in Wijgmaal. Het originele standbeeld werd bij de afbraak van het prachtige modernistische Tenacity Remy-proeflabo (het eerste gebouw in België in gewapend beton!) op datum van 21 september 1988 op een truck geladen door de opkoper die al het oude ijzer van o.a. de afbraak van het Tenacitygebouw op de Remysite kwam weghalen, volgens hem behoorde het witmarmeren beeld daar blijkbaar ook toe!... Ik was op een woensdagnamiddag persoonlijk getuige van het opladen door een kraan van het kolossale standbeeld. Het standbeeld (4 ton) dat achteraan het oud ijzer op de vrachtwagen geplaatst werd deed de vrachtwagen echter steigeren en het beeld schoof van de vrachtwagen naar achteren met al het oud ijzer van de vrachtwagen achter zich aan terwijl de cabine met zijn voorste wielen in de lucht stond... Schriftelijk protest bij de stad Leuven over het ontvreemden heeft toen niets uitgehaald. De toenmalige directie van het Remy-Anco concern (‘d’Andrimont) gebaarde van 'kromme haas' en had toen niet de minste interesse in de achterliggende fabrieksgeschiedenis en zeker niet in het standbeeld. Het beeld werd verpatst aan een antiekhandelaar in het Noorden van Frankrijk waar ik het in 2005 terug op het spoor kwam. Enige jaren later verhuisde het naar Ninove. Het originele Carrara witmarmeren standbeeld verhuisde ondertussen nog maar eens van antiekzaak naar antiekzaak, maar bleef in Ninove of omgeving. Op 27 september 2006 ben ik nog gaan onderhandelen over de terugkoopprijs maar kreeg hiervoor nergens medewerking en steun. De prijs was ook niet min, maar was zeker haalbaar. Momenteel ben ik in contact met de huidige directie van de Beneo-Remyfabriek om te trachten het originele standbeeld van Baron Ed. Remy toch terug naar Wijgmaal te halen.
Valère Oversteyns stuurde een foto van het originele Remybeeld op de plaats waar het nu staat.... Hi schreef : Volgende week heb ik een afspraak met de huidige Remy directie met het starten van onderhandelingen met de huidige bezitter van het standbeeld. Ik voeg hierbij tevens een foto van het originele standbeeld zoals ik het in 2006 terug vond in Roosdaal. Bemerk de ware grootte tov de kopie die op schaal 1/3 in Wijgmaal werd neergepoot! De stad maakte toen de inwoners van Wijgmaal wijs dat het originele standbeeld werd terug gehaald dank zij de stad Leuven!! --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Hopelijk met succes. Vele mensen uit de streek zullen u dankbaar zijn, Valère...

2 opmerkingen:

  1. Dat zal het eerste en ook niet de laatste leugen zijn van ons stadsbestuur zeker

    BeantwoordenVerwijderen
  2. boeiende geschiedenis vaneen stuk Leuvens patrimonium.... en wat zegt de stad dan nu?

    BeantwoordenVerwijderen