dinsdag 24 oktober 2017

Honderdjarige in Leuven. Adèle VandenBosch (Rummens) in 1937

Een honderdjarige te Leuven in 1937


Grote festiviteiten te Leuven. Wij hadden een  honderdjarige, en die werd toen beschouwd als de oudste vrouw van België.
Zij heette Adèle VandenBosch, geboren te Leuven op 7 september 1837,dochter van Guillaume VandenBosch, wonende te Leuven en "cabaretier" wat betekent café-uitbater. Haar moeder was Anna Van Erps, wonende te Leuven en "sans profession".
Bij haar huwelijk werd ze vermeld als "menagère" en zij treedt in de echt op 19 juni 1862 met gevelschilder (ouvrier peintre en batiments) Pierre Rummens, geboren op 13 juni 1835 te Leuven., vandaar dat ze geboekstaafd blijft als Adèle Rummens.
Haar honderdste verjaardag ging niet ongemerkt voorbij. Zij werd ontvangen door de burgemeester en er werd een stoet voor haar ingericht. En er werd vooral over gesproken.
Hieronder een jaar eerder. 

Uit "De Volkswil" 1937
De mensen werden verzocht hun huizen te versieren en te bevlaggen, wat ook gebeurd, en waarvan ik nog sporen terugvond in een oud fotoboek. 
Er werd zelfs een echte stoet ingericht met de voornaamste gebeurtenissen uit het leven van de honderdjarige. Ze komen uit het familiealbum van Jan Uyttebroecks grootvader, Jean Jacques uit Tienen (+ 1949) en werden door hem genomen in de Bondgenotenlaan. 
Foto's Craenendonck  familiealbum Dejean


Haar foto werd jaren erna nog ge (mis)bruikt bij een roman van Paul Koeck. 
Meer foto's over deze gebeurtenis zijn altijd welkom. Ze worden er bijgeplaatst. Zenden naar Chispa@telenet.be

Dit artikel uit het boek "Leuven Weleer" deel 4 van Rik Uytterhoeven (Standaard Boekhandel 1988)
had ik over het hoofd gezien. Een interessante aanvulling.Geen opmerkingen:

Een reactie posten