maandag 25 juli 2016

Leuven : Het staartje van de Diestsestraat


Van Jezukesboom tot Tempelhof



























Pierre Mommens en Cirac


Aan het einde van de Diestsestraat, vlak aan het station, loop je wel eens voorbij de Cirac, een inmiddels gesloten platenzaak. In de vitrine kan je echter nog steeds de mooiste foto’s en handtekeningen van beroemde jazzmuzikanten bewonderen, maar ook portretten van Elvis of onze lokale wielerheld Poeske Scherens. Wij namen een kijkje aan de andere kant van het glas. Jean-Pierre Mommens schreef voor de Tweede Wereldoorlog nog de grootste vedetten van het witte doek aan, in de hoop gehandtekende foto’s te kunnen bemachtigen. Een hobby die niet veel later een totaal andere invulling zou krijgen.






Uit een interview met J.P. Mommens over het ontstaan van de zaak.

J.P.M. : «Een heel juist idee heb ik daar niet van, maar dat zou kunnen kloppen. Mijn schoonvader is met de winkel begonnen rond 1925. In 1937 ben ik hier als klant binnengekomen en gelukkiglijk was er in deze zaak een dochter. Ik heb haar gehuwd en zo ben ik assistent geworden van mijn schoonvader. Uiteindelijk ben ik directeur van de zaak geworden tot ik in 2000, na zestig jaar werken, de winkel heb gesloten.»






Als je de Cirac, de oude platenwinkel van voor de oorlog links liet liggen, dan kwam je aan de poort naar Tempelhof, of de Van den Tympelstraat, genoemd naar een van de zeven adellijke geslachten van Leuven.

Ondertussen is Jean Pierre Mommens overleden en is de zaak overgenomen. (2016)





Deze foto's zijn in 1953 gedateerd. 





De poort en aanpalende huizen werden afgebroken in de jaren 60




Voedingssuplementen VIGOR 







Voor 1914 was  hier het café "In de Ster" gevestigd, uitgebaat door
Jan Huybens. Toen deze overleed begon de weduwe er een ellegoed- en stoffenwinkel.
Zoon Julien Huybens was een van de spilfiguren van "Het Boelevarreke" (zie elders in
dit blog)

Info en foto : "Leuven Weleer 1" van Rik Uytterhoeven, 72 b




In de jaren 40 of 50 werd de winkel "De Ster" uitgebaat door het echtpaar Lucien Van den Bergh(e) - Reynaerts, tot in de jaren 60 of 70. Toen vestigde zich een begrafenisondernemer Vrebosch.
Deze foto's komen uit hun teruggevonden familiealbum (met dank aan Edward Verhoeven zaliger.)




De uitbaters : Van den Bergh(e) - Reynaerts


En daarnaast cine Monty


Het huis rechts van de poort was ooit een kruidenierswinkel, gecombineerd met het café en uitgebaat door de familie Rummens- De Ruyter  (Bron R. Uytterhoeven)





En ernaast had je Ciné Monty , uitgebaat door dezelfde man als de Eden, op het Martelarenplein. De Eden was de mooiste bioscoop van Leuven, en in de Monty werden iets oudere films gedraaid, of films met erotische inhoud en kunstfilms. . De toegangsprijs was ook lager dan in de Eden. 

Herinnering :

Daar kon je soms oudere films zien, ook kunstfilms of films die je volgens de toenmalige religieuze normen niet mocht gaan zien. Echte pornofilms heb ik er nooit weten draaien.
Het is ook opvallend dat ik, dank zij die filmaffiches en foto's voor de eerste keer de naam Shakespeare ontdekte. Ook films zoals Boris Vians "Jirai cracher sur vos tombes" en andere Franse betere films werden daar vertoond.

De eerste film van Elvis "Love me tender" werd daar geprojecteerd in 1959. De toegangsprijs was 10 frank en sommige handige jongeren wachtten tot de film begonnen was en de aandacht van de loketiste wat verslapte, liepen dan gebukt onder het loket door en gingen gratis.


Na het verdwijnen van de bioscoop : Lumen, lusterwinkel







Thans Fitnesscentrum


Populaire dancing : De Corso





De Corso in 56 bij de aanvraag van een lichtreclame (SAL)

Daniël de Laet, die lang werkte als regisseur in de Corso vertelt :

Ah mooie foto vd. Corso in 1956. - Dat was geen winkeltje, maar 'n restaurantje voor maximaal 15 personen. CHEZ LOUIS, noemde dat. - Ze verhuurden dat aan diene Louis, en die was tegelijkertijd: kok & garçon. Hij kookte in de kelder. De toegang verliep via 'n smal trapje, achteraan, het 'winkeltje'. -- En die Louis, woonde op de 3e verdieping, op 'kamers', boven de Corso.




De Corso, de bekende danszaal uit de jaren 60 en 70 die de jeugd lokte met zijn "stereo dancing" vanaf zaterdags 's middags en waar heel wat evenementen plaats hebben gevonden.






De rechterkant (richting station)






















In het hoekje, waar later Martine was gevestigd, en ook ooit "mie seus" De Bedsprei, was tevoren de behangerswinkel van Edmond Stroobants. En het huis ernaast woonde Louis Stroobants (grootvader), vader van Jef Stroobants, gehuwd met Lily Van Uffel, die huis Livonne openhielden.  (LIly en YVONNE). Er waren twee kinderen, Nadine en Eric, waarvan ik de eerste bedank voor de info.
















Het huis, links naast Quick Shop was de modezaak Livonne; Ook Fotokar is daar begonnen en muzikant Dolf Vanderlinden heeft er ook een muziekwinkel gehad. Thans (2017) afgebroken.


Foto Jan Uyttebroeck 20 maart 2017

Louis Stroobants schreef : Wij woonden in nr 248, nu momenteel in herbouw. In het huis naast ons, nr 246, in de hoek woonde mijn broer Edmond en schoonzus Louisa Van Emelen later uitbaters van “Veilingshof” en “ Memlinck”.
Beide huizen, nrs 246 en 248 waren eigendom van Duchesne. (met snor)

Het huis “Livonne” in de Tiensestraat heb ik niet gekend.  Wel dat deze zaak van de familie Van Uffel tijdens de oorlogsjaren gevestigd was op de hoek van de Leopoldstraat en de Savoyestraat, vandaar later naar de Diestsestraat tussen onze woonst en likeurwinkel “Huis Carlens”.



Hierbij een foto uit de oude doos !
De etalagevitrine van de mannen confectiekledingzaak “In den Anker” van mijn vader Louis Stroobants in de Diestsestraat 248 te Leuven, tegenover cinema ‘Monty’. De foto werd genomen op 23 mei 1948.
Momenteel is het pand aan volledige herbouw en renovatie toe met behoud van de originele  gevel. Ik heb daar bijna 20 jaar gewoond.




Bedankt Louis  Stroobants voor deze foto.
















                                                       Huis Parijs Diestsestraat
















Het einde van de Diestsestraat in de 50ies en 60ies volgens Nadine Stroobants, die daar haar jeugd doorbracht. Zij was de dochter van Jef Stroobants en Lily Van Uffel, die de kledingszaak Livonne openhielden.







feestcomitéfoto :Jos Laureyssens (drogist) – Marcel Ursi (speelgoedwinkel) – Victor Carlens (likeurwinkel) -  ??? – Cuypers (fotograaf) – Pierre Mommens (Cirac radio) – Michel Parijs (dameslingerie) - Joseph Stroobants (Livonne – damesconfectie) – Jan Vrebos - ???
Onder: ??? – Georges Cuypers (wolwinkel ?) – Staar (optiek).








































....






















4 opmerkingen:

  1. Op 18 mei 1963 startte ik inde Diestsestraat 226, een fotowinkel Fotokar. Op 1 april 1967 verhuisden wij naar Diestsestraat nr 141. De winkel werd gesloten op 16 december 2013. De firma Fotokar bestaat nog altijd, maar zonder winkel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zocht op deze site naar het huis van mijn grootouders,Dominique en Victorine Meuwis-Jansens, Diestsestraat 187, het middelste gedeelte van huis Merckx, tussen een pantoffelwinkel en begrafenissen Vrebos. Het was één van de weinige burgerhuizen in de Diestsestr, naast winkels, café's en logementshuizen.
    We hebben er geen enkele foto van. Kan iemand mij daaraan helpen? Heel erg bedankt voor de moeite.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij doen ons best. Dank voor de belangstelling.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wij traden eind jaren 60 op met onze groep The troubles in de Corso samen met de record Beat show en dj Peter Koelewijn . Ieder Leuvens orkest droomde er van om daar te mogen optreden. De Stereo Dancing op zondag was een initiatief van Carlo Welis. Dj's zoals Mike Verdrench en Pol Wauters maakten er hun debuut .

    BeantwoordenVerwijderen