woensdag 8 januari 2014

De laatste fotografen.... (2013)


L.S.

Als van in mijn kindertijd kon ik geen fotowinkel voorbijlopen, zonder er even voor het uitstalraam te blijven staan. Ik was altijd gefascineerd door de fotografie. Maar helaas waren al die dure toestellen in mijn jeugdjaren onbereikbaar voor mij en waren ontwikkeling en afdrukken prijzig. Dus de eerste foto's , die ik met mijn goedkoop "boxke" van Kodak maakte op 6X9  namen een serieuse hap uit mijn schamel weekgeld. Ik heb er helaas niet veel gemaakt.
Dat eerste boxke kwam van bij "Cuypers" in de Vital-Decosterstraat in 58 en kostte rond de 300 frank.
Vader gebruikte een "Agfa Karat" uit 1948, die hij uit Duitsland had gesmokkeld omdat het prijsverschil toen enorm was t.o. Belgie.
Maar mijn eerste filmprojector Eumig 8 kocht ik bij Fotokar, toen net begonnen in de Diestsestraat, 226. Gedurende twee jaar ging ik daar elke maand het tijdschrift "Smalfilm" halen,die hij speciaal voor mij bestelde.
Ik zie de fotowinkels overal verdwijnen. Het is dan ook met lede ogen dat ik weer een stukje verleden zie verdwijnen. Of hij de laatste fotowinkel van Leuven is weet ik niet, misschien eerder de laatste "fotograaf - winkelier". Het meeste handwerk, ontwikkelen, afdrukken, werd al heel lang doorgestuurd naar de labo's...



Door de opkomst van de digitale fotografie is het beroep van fotograaf-winkelier stilletjes aan het verdwijnen. De echte fotograaf werd in de jaren negentig beschouwd als verkoper van digitale toestellen en vooral gsm's en I-phones en tegelijk verdween officieel   "fotograaf" als beroep.











In Leuven houdt Fotokar(el) in de Diestsestraat het voor gezien; Zijn laatste verkoopdag vindt plaats op zaterdag 30 november 2013. Ik leef wat met hem mee, omdat ik ook een van zijn eerste klanten was.



Raf Boon, de vader van Guy, en een zeer goeie kennis van mijn ouders, raadde mij aan om de nieuwe fotografiewinkel, achteraan in de Diestsestraat eens te proberen : een vriendelijke sympathieke man, die je graag de nodige uitleg gaf.

Ik ben er op ingegaan en in 1963 , toen  hij daar net begonnen was kocht ik mijn eerste "Eumig 8mm" projector en abonneerde mij op het tijschrift "Film" wat ik elke week (of was het maand) trouw ging afhalen in zijn winkel.

Het huis waar hij zijn zaak begon was mij bekend. Daar  baatten Lili en Yvonne, twee zusters, hun kledingszaak Livonne uit, Lili, samen met haar man Jef Stroobants. Hieronder een foto van 1950 met gans de familie.









Voor dit artikeltje is het niet belangrijk,, maar misschien voor sommige mensen die dit later zullen bekijken. Ik ga toch een overzicht geven van de mensen, die op deze foto staan (dank zij Nadine Stroobants, dochter, die ook op deze foto staat). Dit is 1950.

De kledingszaak  rechts van Livonne werd uitgebaat door de ouders van Lili Van Uffelen (echtg; Stroobants)

















Van 1963 tot 1967 was de zaak Fotokar hier gevestigd, zoals hier op het tekeningetje, door FotoKarel zelf getekend.

.

En zowat elke Leuvenaar kent dit stukje Diestsestraat.






Reconstructie naar het origineel uit 1963....(dank zij Fotoshop en handwerk) Wie heeft er nog een foto van de originele muur ?


Dit hoekje heb ik nu wel gehad. Ze mogen het nu gerust verven of het muurtje afbreken. Ik heb er mijn handtekening opgezet....  (foto 2015)


        Een oude advertentie












Enkele fotografen van Leuven uit mijn jeugdjaren (fifties en sixties) en vroeger.




P.P. Sixties





In de Mechelsestraat had je Van Doren, dat later overgeschakeld is op hobbywinkel (miniatuurbouw). Deze winkel was tot verleden jaar nog inde Mechelsestraat en is nu verplant naar de Tiensestraat. (2012)













Ik was bevriend met Guy De Rijck, de zoon van de fotograaf op Craenendonck, en in 62 zijn wij samen, met nog enkele andere vrienden tijdens de grote vakantie naar Middelkerke getrokken waar zijn ouders een huisje hadden. Ik heb daar  nog een stukje film van  (staat op youtube). En daar heb ik E. Vandoren ontmoet, de collega van de vader van mijn vriend. Ik herinner mij dat nog heel goed, maar hoe hij was en wat hij vertelde is mij niet bijgebleven. Hij was nogal sportief dacht ik.... (Ach, oude herinneringen)   - 24/12/2014






Deze, vlak naast de "Proletaar" in de Mechelsestraat heb ik ook gekend.







Ook was er een fotograaf in de Schipstraat, vlakbij Coiffeur Johny....




De bekendste in het centrum waren :
 "Van Kelecom" in de Bondgenotenlaan.


Net over mijn deur in de Vanderkelenstraat was er een fotografiewinkel" Louckx", uit de fotografendynastie.



In de Vital-Decosterstraat had  de ouders Cuypers. In de jaren 70 werd de winkel verdergezet door de zoon.


.


De fotografenfamilie Wolfs



Foto winkel Fochplein

Meer details te vinden op het web.
                                                        Emile Joseph Louis Wolfs









Voor de oorlog was de fotografiezaak van Wolfs op het Fochplein. In 1942 nam Albert Wolfs de zaak over van Leyssens. Weduwe Emile Wolfs verbleef in de Bondgenotenlaan 157 waar ze een fotozaak exploiteerde. (Info : André Cresens - 150 jaar fotografie te Leuven)







Fotowinkel Wolfs in de Diestsestraat.















Op de Naamsestraat nr 3 (thans een deel van het restaurant Notre Dame", had fotograaf Flor Raymaekers. De zaak werd later overgenomen door Graux, wiens schoonzoon later de zaak overgenomen heeft. Hij was een van de weinge waar je 8mm-filmpjes kon huren. 
.


Eerst in de Diestsestraat en later op Craenendonck : fotograaf G. De Rijck. Zij hadden een zoon, Guy, een generatiegenoot en jeugdvriend, geboren in 1945.





Foto Leyssens, ook een fotografendynastie. De laatste, die ik mij herinner was in Tienen gevestigd. Het is ook daar dat de opnamen voor "Quiz me Quick" opgenomen werden.






Fotograaf Leyssens in de Diestsestraat. Deze fiere man is Jacques Franckx (°15-11-1884 + 25-9.1947), grootvader van "Pirre" Franckx. Met dank voor deze familiefoto.


                                                         Leyssens Diestsestraat Leuven



                                                         

         Vroeger 161 en daarna 157. Misschien zijn de nummers veranderd na de bombardementen.


          Albert Wolfs heeft de zaak overgenomen van Leyssens in juli 1942.








Tienen


Een fotograaf, die ik geregeld aan 't werk zag was Vandermotten, uit de Diestsestraat, aan het station waar nu die kantoren en banken zijn gevestigd. Die hele buurt is verdwenen. 





Fotograaf Morren in de Naamsestraat























Studio Roger, ervoor Rentmeesters
Ook de Rentmeesters zijn een fotografendynastie.

Guillaume Rentmeesters had twee zonen Marius (1926) en Roger (1928)
Marius volgde zijn vader op in de Brusselsestraat 29 tot 1970 en Roger was fotograaf van 1951 tot 1986, eerst in de Tiensestraat 20 en vanaf 53 in de nr 14 als Studio Roger
(Bron 150 jaar fotografie te Leuven van André Cresens.)




Deze had je op de Tiensestraat, schuin tegenover de "Erasmus"
















Studio Roger in de Naamsestraat ??? in 1957 (Ze draaiden "Et dieu créa la femme" met Brigitte Bardot in de cinema Rex in de Bondgenotenlaan.



met dank aan Luc Doms



Photo-Hall heeft zich met een van zijn vele filialen gevestigd in Leuven in de jaren 80, na het verdwijnen van Boekhandel Cabay. Maar bijna iedereen kende Photo-Hall uit zijn jeugd als strandfotograaf, met zijn vele bijhuizen in bijna elk kustplaatsje.

Detail van familiefoto Blankeberge 1931

Een fotograaf uit de Parijsstraat 22
P. Van Huysen




Pierre van Huysen was fotograaf van 1863 tot 1884 
Zijn biografie staat in 150 jaar fotografie van André Cresens


Wil je meer weten : Raadpleeg dan zeker dit werk  over de fotografen en fotograafdynastiën van Leuven. Het is zeer gedetailleerd en tamelijk volledig (tot de fifties ).








Enkele fotografen uit de 18e en 19e eeuw








Links : Foto door fotograaf Emile Meeus-Walterus, 91 Rue de Malines, Louvain.
Rechts : Fotograaf Louckx , Place du Peuple, 26 Louvain. Er was nog een fotozaak Louckx gevestigd in de Vanderkelenstraat in de jaren 50, toen schrijver dezes er kwam wonen. Hij verdween in de jaren 60.






9 opmerkingen:

  1. Karel, fantastis, zoveel herinneringen dat dit oproept !!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het boek 150 jaar fotografie ....
    Buitengewoon boek.
    Fotokar van Karel Moreau, begon in 1963 in de Diestsestraat 226. Onder impuls van Mijnheer Henri van Tricobatex en mijn vrouwtje, verhuisden wij naar nr 141. Ik ben in 2013 gestopt, ik kon niet meer. Karel, hartelijk dank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Groeten Karel. Zoals je ziet heb ik je info nuttig gebruikt. Zo hoop ik de herinnering aan die tijd nog een hele tijd levendig te houden. Ik heb gisteren nog naar je geïnformeerd. Hou je goed. (Willy Vounckx) Vraagje : als echte fotograaf zou je moeten weten waar ik die voornaam Nicéphore gehaald heb. ( 2de voornaam van Niepce) Tot zien hoop ik.

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
  3. Ik droom nog elke dag van de winkel en ik herinner mij de foto's van de laatste dag in mijn winkel met mijn stille helpers. Peter, Charro en chiella, Birgit en Claudia.
    Peter vroeg mij in okt 2016 : waar stuten ze mij naar toe .... ik ken daar niemand.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik droom nog elke dag van Peter, Magda, Wim. Kristel en haar dochters en kleindochters maken mij blij. Peter rust in vrede.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuke site, duidelijk met passie gemaakt. Ik kwam hier omdat ik een foto van mijn opa, gemaakt ongeveer 1920, heb. Het is een fotoansicht, op de achterkant is gedrukt: Photographie Henri Louckx, 26, Avenue des Alliés, Louvain. De straat heet nu Bondgenotenlaan als ik het goed gezien heb en op nummer 26 is nu een sieradenwinkeltje. Vriendelijke groet, Gerard Visser

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In de jaren 50 woonde een fotograaf Louckx schuin tegenover onze woonst in de Vanderkelenstraat nr 8, dus dat moet nr 9 , 11 of 13 geweest zijn. (De winkel met het trapje op). Ik heb daar 20 jaar gewoond van 1952 tot 71)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen