zondag 12 augustus 2012

Wat een prentkaart kan vertellen : het verschrikkelijke einde van de lichtstoeten te Antwerpen

Gevonden op een rommelmarkt te Borgerhout op 12 augustus 2012


Prentkaart uit 1902 : 1 euro

Het droevige einde van Maria 's Heeren, de maagd van Antwerpen. 



Maria s'Heeren, geboren te Sint-Truiden op 16 december 1884, kind uit een groot gezin,  kwam jammerlijk om het leven op een praalwagen te Antwerpen op 15 augustus 1902.. De praalwagen van maatschappij “Leopold” was langs de onderkant verlicht met benzinelampen. De bovenzijde was voorzien van elektrische verlichting, olielampjes en kaarsen.. Maria, die de rol van  van de bruid van Koning Winter uitbeelde zat vastgesnoerd op haar troon. In de Sint-Katelijnevest vatte de praalwagen plots vuur. Omstanders konden iedereen bevrijden behalve Maria. Zij overleed  de volgende dag in het Sint-Elisabethziekenhuis. Zij gold als een symbool van onschuld en werd op 18 augustus door duizenden Antwerpenaars als een martelares ten grave gedragen. . In Borgerhout werd later een straat naar haar genoemd






Brigitte Raskin schreef er een boek over.  : De Maagd van Antwerpen. (klik op de link)





Ook in een boek, op de rommelmarkt in het Antwerpse gekocht, vond ik een verslagje van
de gebeurtenissen alsook de tekst van een lied, die de gebeurtenissen uit 1902 beschrijft.



Frans van Kets bezong het geval : 

Treurig herinneringslied overn het ijselijk ongeluk in den lichtstoet te Antwerpen op 15 augustus 1902



Uit het boek van Jack Verstappen 1983







Aanvulling 21/2/2023. In Antwerpen op een rommelmarkt vond ik een boekje :"Drij moorden voor vijf cens " door Jan De Schuyter, Marktzangers als verspreiders van stadsnieuws . L. Opdebeek-uitgever-Antwerpen 1945 met dezelfde bovenstaande tekst, alsook dezelfde prent als op de prentkaart. 

.Dit verslag staat in het boek : 

1902. — Dramatische dood van Maria *s Heer en.
Op 15 Augustus 1902 brak tijdens een lichtstoet, eenige minuten na tien uur, brand uit op een van de wagens, die op de hoogte van een handelszaak in eetwaren in de Ste Kathelijnevest 26 voorbijreed.
Die wagen van de volksmaatschappij Leopold, stelde een fantasie op den Winter voor. Het was een wonder van sneeuwvlokjes, arcades gedrapeerd met gaas en tule, waaromheen een spel van electrisch licht hing. Het vuur nam een snelle uitbreiding, maar de meeste mannelijke figuranten konden zich tijdig in veiligheid brengen. Middelerwijl snelde Fritz Hagen, een jaloesiemaker uit de Dambruggestraat 95, met een ladder toe, die hij tegen den wagen plaatste. Hij slaagde er in twee meisjes, die op de hoogte van anderhalve verdieping vastgebonden stonden, los te rukken en naar beneden te brengen. Daarna stelde hij zijn ladder tegen den troon op, waaronder met een sangelband om de lenden de Sneeuwkoningin vastgeriemd was aan het latwerk ten einde het evenwicht bij het schokken van den rijdenden wagen te behouden. Reeds stond haar met sneeuwvlokken bezaaide prachtmantel in lichterlaaie. Onder het gewicht van de ladder bezweek de troon en figurante en redder vielen in den brandstapel.
Eindelijk werd het slachtoffer uit de vlammen gehaald. Een van haar voeten was al verkoold. Beenen en lichaam waren één brandwonde, de haren waren van het hoofd gebrand.
Voortdurend riep de ongelukkige, die bij haar volle verstand gebleven was, te midden van haar ontzettende pijn, om haar moeder.
Zij overleed te 4 uur ’s morgens in het gasthuis. Tot op het laatste oogenblik bleef zij bij bezinning.
Het slachtoffer was Maria ’s Heeren, geboren te St. Truiden op 15 December 1884, een kleermaakster van beroep, die in de Lange Beeldekensstraat 160 woonde.
Frans Van Kets bezong het geval : zie bovenstaande tekst.




En iemand maakte er zelfs een filmpje over, waar de hele geschiedenis van Marie uit de doeken wordt gedaan. 


De geschiedenis van Maria 's Heeren, verteld. (klik op de link om het verhaal te zien en te horen.)

Ondertussen (2023) is deze video op youtube verwijderd. Jammer.

Haar graf bestaat nog steeds op het Schoonselhof te Antwerpen.





1 opmerking:

  1. Bij uitgeverij LUDION verschijnt dit najaar de biografie van Jef Van Extergem (1898-1945). De ramp van Maria 's Heeren komt daar in voor. De jonge Van Extergem was getuige. De uitgever zou graag een opnemen van de prentkaart die u in uw blog toont. Kunt u ons hierbij helpen? Prentkaart uitlenen of een beeld met hoge resolutie bezorgen?En welke zijn de voorwaarden behalve vermelding van herkomst natuurlijk.
    Met dank en vriendelijke groeten,
    Marc Andries
    marc.andries70@gmail.com
    Guido Gezellestraat 14 - 2540 Hove

    BeantwoordenVerwijderen