maandag 25 juni 2012

De Martianen waren geland . Radio veroorzaakt paniek in 1939.

Gevonden op de rommelmarkt van Averbode in 2012 ; 8 boekjes Memo, maandblad voor algemene ontwikkeling jaargang 1965 Prijs : 2 euro

Iedereen heeft wel eens een film gezien of het boek gelezen over "War of the Worlds" , geschreven door H.G. Wells. (1866-1946).
"The War of the Worlds" werd veertig jaar na publicatie plotseling opnieuw wereldberoemd door de hevige commotie rond de uitzending van het gelijknamige hoorspel  door Orson Welles.

Georges Orson Welles (1915-1985) was een Amerikaans  acteur, film-, toneelregisseur en scenarioschrijver. Hij is meest bekend door zijn  klassieker "Citizen Kane" , maar ik zag hem eerst in "The Thirth Man", bekende film uit 1948 (met het "Harry Lime Theme). Hij heeft veel klassiekers gemaakt, maar  zijn films hadden bij het uitbrengen niet het verhoopte  succes. Pas later werden ze naar waarde geschat. 


De jonge Orson Welles heeft in 1938  Noord-Amerika in paniek gebracht met een radiouitzending, waarin hij het nieuws bracht,  dat bewoners van een andere planeet  geland waren en mensen ombrachten met dodelijke stralen en gas. Hij was geïnspireerd door het boek van H.G. Wells, wiens naamverwantschap met Welles me steeds heeft geïntrigeerd. Iedere science-fictionliefhebber en filmliefhebber kent deze geschiedenis.  Klik op de link om het hele gebeuren te bekijken.


Orson Welles' radiouitzending "War of the worlds"

Maar hier eindigt de geschiedenis niet. In Zuid-Amerika zal de stunt over gedaan worden, met catastrofale gevolgen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten